Nálunk holnap este az előző évek gyakorlatához képest nem halászlé, hanem francia hagymaleves kerül az asztalra. Krémesen.
Hozzávalók
1 fej vörös hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, legalább 5 dkg sajt, só, bors, kevés olaj vagy margarin
1 dl tejszín
Leírás
A vöröshagymát kockákra vagy karikákra vágjuk, a fokhagymát felapírtjuk. Kevés zsirakékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, kicsit később hozzáadjuk a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizzel felengedjük és 10 percig pároljuk, mikor a víz elpárolgott, lisztet rászórjuk, gyakori kevergetés mellett pirítjuk, majd felengedjük eleinte kevés majd több vízzel (kb 4 dl). Felforraljuk és főzzük néhány percig, majd hozzáüntjük a tejszínt. Tejszínnel már nem forraljuk.
Megjegyzés
A tányérba egy szelet pirítóst helyezünk, reszelt sajttal megszórjuk, erre merjük a forró levest.